טיפים לעיצוב המטבח
עיצוב מטבח הנו דבר מורכב מאוד, היות וקיימות שאלות רבות שחשוב לתת עליהן את הדעת מבעוד מועד: נוחות, פרקטיות, גודל, בחירת חומרים וכמובן המחיר. במאמר זה אנסה לפשט את הנושא בכך שאסקור חמישה טיפים שמניסיוני חשובים מאוד (למרת שיש הרבה יותר).
- נוחות – הסתכלו על המטבח שיש לכם היום וציינו, מנקודת המבט של מי שמנהל את המטבח, מה חסר לכם ומה הייתם רוצים שיהיה לכם במטבח החדש. מעבר לפן העיצובי, המטבח צריך בראש ובראשונה לשמש מקום נוח לבישול ואפייה. תכנון נכון ברמת האחסון והנגישות ייעל לכם את מהלך העבודה.
- ארגון המטבח וחלוקה לאזורים – מטבח המתוכנן כנדרש יכלול חמישה אזורים עיקריים; ארגנו את המטבח שלכם לפי אזורים ובכך תחסכו ריצות מיותרות:
- אזור אחסון המזון
- אזור אחסון כלים
- אזור הניקיון
- אזור ההכנה
- אזור הבישול והאפייה
- משולש הזהב – למשולש שלושה קודקודים והם: המקרר, הכיור והכיריים; וצלעות המשולש מייצגות את משטחי העבודה וההנחה. דרך משולש זהב זה נוכל להוציא בנוחות דברים מהמקרר להניחם על השיש בין המקרר לכיור, לשטוף את המצרכים ולהעביר אותם לאזור שבין הכיור לכיריים, באזור זה נכין את המאכל שנרצה לבשל ולאחר סיום הבישול הסיר נכנס לכיור והמטעמים יוצאים לשולחן האוכל.
חשוב לציין שאין המשולש חייב להיות משולש, שכן פעמים רבות עלינו להתמודד עם מבנה החלל – לדוגמה "מטבח קו".
- פתרונות אחסון – בכלל המטבחים קיים הצורך באחסון, וצורך זה משמעותי עוד יותר במטבחים קטנים. קיימים כיום פתרונות אחסון רבים ויצירתיים לכלל אזורי המטבח. לדוגמה, מטבח עם פינה מייצר פעמים רבות בזבוז של שטח אחסון, אך עם תכנון מקדים ניתן לנצל את החלל בחכמה וזאת באמצעות פתרונות כגון: מג'יק קורנר, יחידת מגירות פינה או קרוסלה חדשנית. דוגמה נוספת של ניצול חכם ניתן למצוא במגירות, לדוגמה: העדיפו מגירה אחת רחבה על פני שתי מגירות צרות ותרוויחו בממוצע תוספת של 18% לשטח המגירה. בנוסף הקדישו מחשבה לארגון פנים המגירה באמצעות מחיצות המעוצבות לחלוקה פנימית התואמת את הצרכים שלכם – ותמקסמו את חלל האחסון.
זכרו תכנון נכון לפני הגשת התוכנית הסופית לביצוע, יכול לאפשר לכם לקבל 100% תוספת מקום אחסון.
- מחיר – השאלה "כמה עולה מטבח?" חכמה בערך כמו השאלה "כמה עולה אוטו?", שכן במטבח יש פרמטרים רבים שנכללים במחיר: גודל המטבח, בחירת חומרים, פרזול ועוד… טווח המחירים הממוצע באיקאה נע בין 7,000₪ ל– 15,000₪, בנגריות מתמחות אותו מטבח יעלה בין 20,000₪ ל– 30,000₪ ואילו בחברות מטבחים גדולות הוא יעלה בין 40,000₪ ל– 50,000 ₪.
הטיפ החשוב ביותר שאני יכול להעניק הוא שתתכננו מה הייתם רוצים, כלומר מהו המטבח האולטימטיבי עבורכם ואז תבחנו אילו פתרונות קיימים, תדגירו תקציב ותבחרו נגר שיביא לחיים את החזון שלכם. זכרו, מטבח ממוצע מוחלף אחת ל-12 שנים ולכן חשוב שתקדישו זמן ותשומת לב לתכנון נכון ולהגדרת התקציב שלכם, כי בסופו של דבר המטבח הוא הלב של הבית ורצוי שהוא יפעם כהלכה.